De bio-aardbeien op uw bord, herbruikbare verpakkingen in de supermarkt, voedingswaren uit de korte keten: het gonst van de innovatie in de voedingssector. Hoe ziet de duurzame toekomst van voeding en de voedselindustrie eruit? In het dossier Future Food, onderdeel van ons mediaplatform Susanova, maken we de balans op.

Er zijn weinig sectoren die zo bol staan van innovatie als de voedingsindustrie. Insectenburgers, zeewierpoeder, vlees uit een laboschaaltje … Wat vandaag nog bizar of veraf lijkt, is morgen misschien dagelijkse kost. Lieve Herman en Katleen Coudijzer van het ILVO, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, nemen voor Susanova het voedsel van de toekomst onder de loep.

We spreken ook met Veerle De Graef en Charlotte Boone van het innovatieplatform Flanders’ FOOD. Met almaar krappere winstmarges, een consument die steeds veeleisender wordt en de nood aan meer duurzaamheid staat de Vlaamse voedingssector voor vele uitdagingen. Maar de wil en het potentieel om duurzaam te evolueren zijn sterk aanwezig, stellen zij.

Circulaire vis

Twee inspirerende voorbeeldcases komen aan bod in het dossier. Bioloog Stijn Van Hoestenberghe is de man achter de omegabaars, de meest duurzame vis ter wereld. De Omegabaars wordt gekweekt in Kruishoutem, naast serres van Tomato Masters. Via een circulair systeem delen beide bedrijven warmte, energie en water. “We verwarmen onze bassins met de restwarmte van Tomato Masters. Opgevangen en gezuiverd hemelwater gebruiken we voor de kweek van onze vissen.”

Urban Crop Solutions uit Beveren-Leie wekt op zijn beurt wereldwijd interesse met zijn installaties die overal ter wereld voor verse en lokaal geteelde gewassen kunnen zorgen. Zonder pesticiden, met minder waterverbruik en met een voedzamer resultaat. De planten krijgen hun voedingsstoffen via water. Rode en blauwe ledlampen stimuleren de groei.

Lees verder op www.susanova.be/dossiers/future-food.
 

©2015 PANTAREIN
Martelarenlaan 9 | B-3150 Haacht | België