‘Samen werken aan een vitaal en duurzaam Schelde-estuarium: van de uitvoering van vandaag naar perspectieven voor de toekomst’: dat was het thema van het Scheldesymposium 2017. Dit jaar zette de VNSC in zes sessies belangwekkende projecten in de kijker die het Schelde-estuarium veiliger, natuurlijker en toegankelijker maken. Bijna 200 bezoekers tekenden present.

Of het nu gaat om onderzoeks-, monitoring- of uitvoeringsprojecten: de initiatieven die tijdens de zes sessies aan bod kwamen, dragen stuk voor stuk bij aan een duurzame toekomst in het estuarium. Rode draad door de sessies was het belang van een goede balans tussen veiligheid, natuurlijkheid en toegankelijkheid, de drie hoofddoelstellingen van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie (VNSC). Ilse Hoet van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken en dagvoorzitter tijdens het symposium: “Het evenwicht tussen die drie pijlers blijft een aandachtspunt in alles wat we doen. Daarvoor moeten we ons flexibel opstellen: ons blijven aanpassen om het dynamische systeem in al zijn facetten te laten functioneren.”

Zoals elk jaar slaagden de sprekers op het symposium erin om moeilijke materie inzichtelijk te maken voor een erg divers publiek. Heldere communicatie over alle projecten is dan ook broodnodig, zegt Luuk Blom, voorzitter van de Schelderaad en dagvoorzitter aan Nederlandse kant. “Na een dag als deze weet iedereen weer waarom de VNSC doet wat ze doet. Ik word er alleen maar trotser van!”

De organisatie van het Scheldesymposium was opnieuw in handen van Pantarein. Het event vond plaats op 5 december in de vernieuwde zalen van de Antwerpse ZOO.

Foto © Anita Eijlers

©2015 PANTAREIN
Martelarenlaan 9 | B-3150 Haacht | België